Schuldhulpverlening uitbesteden?

Schuldhulpverlening uitbesteden?

Schuldhulpverlening of schuldsanering omvat een traject waarin individuen worden geholpen bij het aflossen van hun financiële schulden. De gemeente is hier verantwoordelijk voor namens de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Ze hebben hierbij de keuze om dit zelf te doen of het te geven aan een derde partij en aan beide opties zitten voor- en nadelen verbonden. Is het uitbesteden schuldhulpverlening de beste optie?

Voordelen van uitbesteden

Sommige voordelen zijn vanzelfsprekend. De wachttijden die het zelf doen van schuldhulpverlening met zich mee brengen verdwijnen. De extra mankracht die nodig is om deze taak te doen valt weg. De taak zelf valt weg waardoor er meer tijd vrij komt voor andere dingen. Bovendien betekent het uitbesteden van schuldhulpverlening dat je regelmatig rapporten krijgt met de gehaalde resultaten en kan je een doorlooptijd afspreken met de derde partij waar ze zich aan zullen moeten houden. En incassobureaus kunnen je vaak bijstaan met juridisch en deskundig advies in situaties waar echt geen voortgang is. Op korte termijn lijkt uitbesteden zeker het makkelijkst.

Nadelen van uitbesteden

Er is natuurlijk het kostenplaatje. Als gemeente zal je je af moeten vragen wat meer kost, uit handen geven of zelf doen. Bovendien verlies je zo het gevoel met de mensen die in je gemeente wonen en die problemen hebben. Dan weet je nooit de omvang van de problematiek in jouw gebied. Als de gemeente op tijd kan ingrijpen en goed zicht op de zaken houdt die zich binnen de gemeente afspelen, kan een strakke organisatie juist kost besparend zijn. Maar dan moet er wel de mankracht aanwezig zijn om dit succesvol op te kunnen zetten.

Wat uit de praktijk blijkt is dat er een grote achterstand is bij het invorderen van dossiers van ouder dan  6 maand. Dit zijn de probleemgevallen waar geen vooruitgang in zit. In deze gevallen zou het inschakelen van een derde partij zeker een uitkomst kunnen bieden.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>