Wat is goed debiteurenbeheer?

Wat is goed debiteurenbeheer?

Een klant die niet wil betalen, hier krijgt iedere ondernemer mee te maken. Dit is geld waar jij recht op hebt en waar je voor hebt gewerkt. Daarom is het in elk gezond bedrijf belangrijk om het percentage wanbetalers zo laag mogelijk te houden. Dat betekent dat een zo groot mogelijk percentage van het door jou verdiende geld binnen zal komen. Maar goed debiteurenbeheer ligt veelal bij jezelf.

De klantaanname

Deskundig debiteurenbeheer begint al bij het wel of niet aannemen van een klant. Is er iemand die interesse heeft met jou in zee te gaan, dan doe je er goed aan om deze eerst te screenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zaken gaat doen met een bedrijf dat financieel op het randje van faillissement staat. Dit screenen kun je zelf doen, of je kunt dit laten doen door een professioneel bureau. Hoe dan ook, hoe financieel gezonder je klanten, hoe minder je last zult hebben van wanbetalers.

De factuur

Daarnaast is het belangrijk dat jouw factuur overzichtelijk is en dat het een duidelijke en makkelijke mogelijkheid geeft tot betalen. Staan er fouten op of onduidelijkheden over de betaling dan is het logisch dat sommige klanten je factuur in twijfel zullen trekken. Een professionele factuur zal het percentage debiteuren ook naar beneden halen.

De klant is koning

Daarna is het goed om altijd in je achterhoofd te houden dat ook de wanbetalers klanten zijn. Dus deze dienen met respect te worden behandeld. Daarom benader je de klanten op een vriendelijke en normale manier, maar wel vanaf het moment dat het geld te laat binnenkomt. Vaak berust het op een misverstand, zullen de betalingen dan snel worden gedaan en is je relatie met de klant onbeschadigd en soms zelfs verbeterd. De laatste stap is juridische actie, maar met een goed debiteurenbeleid zou dit nauwelijks moeten voorkomen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>